Ik weet nog dat ik me járen geleden vreselijk irriteerde aan de video’s van een bepaalde online onderneemster. Perfect gekleed, perfecte make-up, perfecte achtergrond, perfect verhaal, perfect uitgesproken… Met perfect bedoel ik: in mijn ogen over de top gestyled en voorbedacht. Op mij kwam dat ongeloofwaardig over. Nobody is perfect. En dus ik vond haar niet leuk.

Mijn irritatie vertelde me natuurlijk vooral iets over mezelf. Als je ergens op aangaat, positief of negatief, is er iets in je onderbewuste dat om aandacht vraagt. Bij mij was dat een vurig verlangen om meer van mezelf te laten zien. En dat deed ik naar mijn eigen mening nog veel te weinig.

Frappant was overigens dat ik op een bepaald moment de dame in kwestie ontmoette en bleek dat ik haar “in het echt” juist superleuk vond. Een echte vrouw, die ook haar twijfels en onzekerheden had, maar zich door niets of niemand liet tegenhouden om ambitieuze stappen te zetten op haar pad. 

Toen ik zelf startte met video’s maken was ik ook erg bezig met het zo goed mogelijk te doen. Interessant achtergrondje, haartjes mooi, kleertjes mooi, make-upje mooi. Tekst schrijven, in mijn hoofd stampen en voor de camera opdreunen. Dat werd ‘m natuurlijk niet. Maar ja, hoe laat je je zien zoals je bent?

Iemand daagde mij uit om meer van mezelf te laten zien, iets persoonlijks. En ik ging experimenteren. Ik schreef mijn teksten niet meer helemaal uit, hield het op een puntenlijstje en ik kon zelfs iets van mijn emotie tonen.

Ik daagde mezelf uit om nog meer spontaan te vertellen voor de camera en heb 10 dagen lang elke dag een korte liveuitzending op social media gedaan. Om te wennen aan spontaan praten in de camera. Dat werden hele blije enthousiaste video’s, snel praten, hoge stem, want ik vond het spannend, maar wel leuk-spannend.

Door veel te filmen en vooral terug te kijken leerde ik mezelf steeds beter kennen (jezelf terug zien op video is heel iets anders dan jezelf in de spiegel bekijken) en raakte ik meer en meer aan mezelf gewend. Vooral het wennen aan mijn stem duurde even. En ik vond mezelf uiteindelijk het leukste als ik gewoon mijn rustige blije zelf was.

Mijn rustige blije zelf komt niet altijd uit haar woorden, zegt wel eens eh en kijkt wel eens weg van de camera. Tja, dat doe ik in een normaal gesprek ook. Trouwens, hoe meer je je focust op iets niet doen, hoe meer je het doet.

Voor mij zijn de beste video’s niet perfect, maar ECHT. Dus eigenlijk juist een tikkie imperfect. Gewoon lekker jezelf zijn.

#laatjezienzoalsjebent #morgenmeer #nog18dagentotlancering